Aleš Hodina

Otevřený dopis představenstvu Českých drah

16. 04. 2018 18:00:24
Dámská kupé už předem říkají, že jsou muži „jiní“, a dávají jim předobraz zvrhlíků a deviantů. To jim příliš nepomáhá třeba v případech, kdy chtějí po rozvodu pečovat o dítě a už dopředu jsou v očích všech za „ty špatné“.

Adresáti: členové představenstva České dráhy, a.s. - Pavel Krtek, Ing. Ludvík Urban, Ing. Michal Štěpán, Ing. Miroslav Kupec, Martin Bělčík

Na vědomí: Ing. Dan Ťok, ministr dopravy

Vážení,

již v roce 2012 jsme protestovali proti zavádění zvláštních dámských kupé v některých vlacích. Jedná se o zjevnou diskriminaci osob z důvodu pohlaví, kdy muži nemají rovné právo využívat služeb veřejné dopravy poskytovaných Českými drahami. Bohužel takto dochází i k vytváření obrazu mužů obecně jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících.

K tomuto problému jste se vyjádřili tak, že „některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži“. To, že ani některým mužům nemusí být příjemné sedět v uzavřeném prostoru se ženami, jste nijak neřešili. Nenapadlo vás ani zavést kupé pro bílé s odůvodněním, že „některým Čechům není příjemné sedět s Cikány nebo černochy“. Je ale nějaký zásadní rozdíl mezi diskriminací podle rasy a podle pohlaví?

Později jste se vyjádřili tak, že dámská kupé z českých kolejí zmizí a bezpečnost všech cestujících bude posílena zaváděním velkoprostorových vozů. Máme však už rok 2018 a ve vlacích našeho státního dopravce tato segregační kupé pořád jsou.

Co s tím?

Nechceme teď prozatím věc řešit trestněprávní cestou, přestože ve vašem jednání stále spatřujeme jisté znaky zvlášť závažného zločinu (diskriminace skupiny lidí podobná segregaci - § 402 odst. 1 trestního zákoníku). Chceme ale hledat konstruktivní řešení, a proto vám navrhujeme zvolit jednu z těchto cest:

1. Místo segregačních dámských kupé zavést kupé pro samostatně cestující osoby. Tuto podmínku může naplnit libovolný cestující a nikoho tak nediskriminuje. V kupé by byla zavedena zvýšená bezpečnostní opatření (například častější dohled, bezpečnostní alarm apod.). I samostatně cestující muži se totiž mohou při cestách obávat o svou bezpečnost.

2. Zavést spolu s dámskými kupé ve stejném počtu i pánská kupé, která budou určena naopak pouze pro muže. Je to sice cesta tak trochu směrem k Orientu, ale aspoň by se tím vyrovnalo postavení mužů a žen při dopravě vašimi vlaky.

3. Jednopohlavní kupé bez náhrady zrušit a místo toho posilovat bezpečnost všech cestujících bez rozdílu v celém vlaku.

Prosíme vás, abyste situaci řešili neprodleně. Do té doby budeme vyzývat všechny muže, aby bojkotovali vámi prováděnou diskriminaci. Aby ve vlacích přednostně usedali do segregačních kupé, v žádném případě se odtud nenechali vyvést a v případě problémů sami přivolali policii. Ochrana základních práv daných zákonem, mezi něž bezesporu patří i právo nebýt diskriminován na základě pohlaví, musí mít přednost před vašimi vnitřními předpisy.

Děkujeme za pochopení.

Převzato ze Střídavky

Autor: Aleš Hodina | karma: 30.12 | přečteno: 1508 ×
Poslední články autora