Diskuse

Výsledky voleb jsou zkreslené - co s tím?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já bych začal postupně přecházet na elektronické volby. Výhody jsou nesporné, nebude docházet k chybám a výhrady, že jsou tyto volby ovlivnitelné lze odstranit vhodnou volbou způsobu elektronického hlasování.

0 0
možnosti
JK

Vše elektronické je snad ještě více zpochybnitelné - vzpomeňte na program, který vybíral zakázky. Takto lze aspoň říci, že fyzické volební lístky lze vždycky znovu spočítat.

2 0
možnosti

Chyba v počtu preferenčních hlasů (ať už úmyslná nebo ne) se ve většině případů odhalí velmi obtížně. Vzhledem k tomu, že s úderem konce voleb se v komise vrhá do závodu s časem, může k omylu dojít.

Ale že by jeden-dva kroužky ovlivnily to, jestli všechno všude bude i nadále řízeno jako firma - na to bych nevsadil zlámanou grešli. ;-)

0 0
možnosti
JV

Taky se mi to teď stalo. Dal jsem dva preferenční hlasy, jeden byl v poslední desítce a započítán není. Na výsledku by to nic nezměnilo. Kdysi jsem v komisi sedával. Úmysl v tom není, oni se prostě přehlédli, protože na takovém místě asi hlas nečekali. Je to chyba, ale ne manipulace, podstatné je započítat správně hlasy pro stranu. Já v zásadě nejsem příznivcem kroužkování. Znám jen jediný stát, který to taky provozuje a to je Slovensko. Když volím stranu, tak bych měl být schopen zvolit to, co mi navrhla.

0 0
možnosti
ZB

Letos se nám stalo, že v Psárech v původních výsledcích neměl ani jeden preferenční hlas místní starosta. Po urgenci jich má 256. Co k tomu víc napsat. Z mého pohledu, těžko pochopitelné...

6 0
možnosti
PH

Jsou dvě možnosti jak k tomu může dojít. První spočívá v tom, že buď hlasovací lístek, nebo preferenční hlasy nejsou platné. Například označíte víc než 4 preference nebo omylem vložíte do obálky dva hlasovací lístky. To se stává překvapivě často, protože ty lístky jsou dost tenké.

Druhá je opravdu chyba komise, která preferenční hlasy počítá a jeden lístek mohla nesprávně zpracovat. Ve dvou se obvykle počítají velké strany s množstvím preferencí, strany menší, bez vlivu na celkový výsledek, obvykle zpracovává jeden člověk.

Protože se odevzdané i neplatné hlasy archivují, můžete v obou případech vznést protest a požádat o kontrolu. Kdyby se zjistilo, že Vámi odevzdaný hlas chybí, nebo je zpracován nesprávně, by bylo na místě mít pochybnosti o regulérnosti. Z povahy věci se těžko můžete dožadovat nějaké nápravy, protože chybí důkazní materiál, ale pochybnosti takto lze potvrdit nebo vyvrátit.

0 0
možnosti
MK

Stačí, když počítání dělají dva dohromady; vím, nedělá se to, zvláště tam, kde je počítání více. Také by počítající neměl mít v ruce standardní propisku na poznámky, ale třeba tenkou, barevnou fixu.

0 0
možnosti
SH

Ano, také jsem před pár lety objevila při komunálních volbách chybu. I když to výsledek nezměnilo (namísto sto hlasů byl započten 1) jsem si jistá, že se dějí občas i takové chyby, které výsledek zkreslují. Zjišťuje někdo zodpovědnost, schopnosti či kvalifikaci lidí v komisích? Jistě že ne.

4 0
možnosti
JP

Jsem členkou volební komise. Jsme rádi, když se najdou lidi, co jsou ochotní v komisích pracovat. Nebojte se, komise pracují dobře a k žádným machinacím v nich nedochází. Přečtěte si ale dobře volební zákon. Jednou jsme seděli v komisi a podivovali se nad zněním zákona, kde bylo jasně napsáno, že pokud kandidát dostane preferenční hlasy, přesto se nic na pořadí, v jakém jsou na kandidátkách, nezmění. Ještě jsme si z toho delali legraci, že voliči mají volit strany a nepředepisovat stranám, koho z kandidátů mají volit. V takovém případě je sice chyba, že preferenční hlas nebyl započítán, ale na výsledku voleb by to stejně asi nic nezměnilo.

PS: ubezpečuju Vás, že počítání hlasů je pěkný opruz, když to má sedět a být přesně tak, jak to je na lístkách. Zvláště pak ve volebních obvodech, ve kterých je hodně voličů.

3 0
možnosti