Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Hana

Marvanová: "Kauzu H-Systém řeším od roku 1998, několik let trvalo, než se

věc dostala k soudu, protože nebyl zájem věc vyšetřovat: Stíhaní

manažeři intervenovali u Šloufa, Heřmana a u Miloše Zemana. Před soudem

se ukázalo, že se H-Systém týká nejen Šloufa a Zemanových lidí, ale i

lidí blízkých Václavu Klausovi. I proto ta kauza trvá tak dlouho. A teď zastavením trestního stíhání těsně před vynesením pravomocného rozsudku se tím ruší i nepravomocná rozhodnutí o tom, že manažeři musí zaplatit poškozených způsobenou škodu (okradli tisíc rodin o miliardu korun). Proto vnímám amnestii jako obrovskou nespravedlnost !"

4 0
možnosti
VH

Jednoznačně: A/ Buď je správný váš vyklad (původně jsem se k němu, i po trojím přečtení, přikláněl,   nebo  B/ Správně chápou cíl prezidenta ti, kdo s ním tuto věc konzultovali. Pak - domnívám se - všichni geniální poradci neumí češtinu: jedna z prvních dvou čárek je nadbytečná (obě dohromady dovolují češtinářský výklad pouze dle A/)

1 1
možnosti
LV

Nechte výklady práva na právnících ... Ti si s tím jistě poradí. Komentovat výnos prezidenta, který na to má ústavní právo, je směšné ...

12 4
možnosti
Foto

Promiňte tedy, že jsem se dopustil komentování... Já myslel, že se to může...

9 8
možnosti
MK

Myslím, že je zcela irelevantní co vy si myslíte. Prostě amnesti je jedna z pravomocí prezidenta a je jen na něm a právnících jak velká ta amnestie bude. Vzhledem k tomu, že se jedná o výročí samostatné ČR, tak ta amnestie se nevymyká běžným zvyklostem v jiných zemích. V Německu, Francii a v Rakousku se uděluje pravidelně při určitých příležitestech, jako jsou například Vánoce, případně je daná přímo zákonem kdy a za jakých podmínek. Prostě mluvíte o ohni, který ohněm není:-)

9 9
možnosti
JZ

J67i49ř26í 69Z76e44m88a70n

1. 1. 2013 20:55

To je jistě velká pravda. Ale kde potom zůstala opěvovaná Klausova konzistentnost názorů a činů? Neboť já ho na téma amnestie slyšel mluvit pouze negativně. Amnestie je podle něho překonaný institut, zvláště v dnešní době alternativních trestů a domácích vězení. Tak proč tenhle obrat?

13 2
možnosti
PD

Pane Hodino, zásada "in dubio pro reo" se vztahuje pouze na samotné rozhodování o tom, zda obviněný spáchal čin, kladený mu za vinu, nebo nespáchal,  

Kromě toho, už z logiky věci se zásada "v pochybnostech ve prospěch obviněného" nemůže použít při rozhodování o věci, v níž nikdo z ničeho obviněný není - ti lidé, kterých se to týká, nejsou obvinění, ale již pravomocně uznáni vinnými a odsouzení. A tady se neřeší, zda něco udělali nebo ne.

9 2
možnosti
Foto

Nemáte pravdu - toto ustanovení amnestie se týká právě nepravomocně odsouzených, tedy zatím pouze obviněných, popřípadě obžalovaných.

4 8
možnosti

Nejsem sice učitel češtiny ani právník (je tu nějaký? ať se přihlásí), ale nemůžu se zbavit dojmu, že rozhodující je zde jedna čárka - onen druhý význam by byl možný u následujícího znění "Nařizuji, aby bylo zastaveno pravomocně neskončené trestní stíhání s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let." Pro onu čárku mezi "stíhání" a " s výjimkou" zde totiž není žádný jiný důvod, než že jde o vsuvku, protože o samostatnou větu vedlejší se nejedná.

7 1
možnosti
Foto

Myslím, že tam ta čárka patří tak jako tak, ale o tom teď nechci polemizovat. I kdybychom přijali Vaši "teorii vsuvky", pak takovou vsuvkou může být i celé souvětí "s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let". A jsme zase tam, kde jsme byli...

3 6
možnosti
MN

Zase už fantazírujete Rv

11 4
možnosti
Foto

Vidím, že otevírat diskuse pod články opravdu nemá smysl. Žádné věcné a logické protiargumenty se tu neobjevují. Pouze hloupé urážky.

3 11
možnosti
Foto

To jste zase vymyslel pěknou zhovadilost. Žádný dvojí výklad možný a není a použití pravidla in dubio pro reo je v tomto případě naprosto nesmyslné.

14 12
možnosti
Foto

A pročpak není dvojí výklad možný? Mimochodem, vzpomínám si, jak se vám nedávno nelíbila kritika henychovského výpočtu u prezidentských kandidátů...

3 15
možnosti